1966 óta rója ez a típus a sorokat. Hazánkban kb. egybeforrt a golyóstoll fogalommal.

Hosszú pályafutását nem a puszta véletlennek köszönheti. Letisztult, sallangmentes, puritán forma, stabil minőség, megbízható működés jellemzi a típust.

Sejtésem szerint a legtöbb kisgyermek ilyennel sajátítja el a tollal írás készségét. Emlékeim szerint, miután tantónéni bediktálta az "1db golyóstoll" pontot a szükséges eszközök listájára, a legtönn osztálytársam, és én is egy Pax tollat vittünk magunkkal az iskolába.

Még egy kis töri... -A Pax golyóstoll története

1956-ban megalakul a PEVDI (Pestvidéki Divatcikkipari Szövetkezet), mellyel egyidőben a szentendrei telephelyen megindul az írószergyártás.1966-ban megkezdődik a PAX toll és a betétek gyártása.1987-ben a termékskála kiszélesítésére megkezdik a PAX Extra gyártását.1990-ben a privatizáció után a gyártást a PEVDI jogutóda a Hungaropen Kft. folytatja.1992-ben a PAX golyóstoll termelési csúcsot dönt.

 Érdekesség: 1984-ben a Pax tollak fogyasztói ára 29,40.-Forint volt.

Névjegy

Név: Pax

gyártó: Hungaropen Kft

Típus: golyóstoll

betét: nagytartályos fémbetét, 8000 m íráshossz

tintaszínek: választható kék, fekete, piros, zöld 

Ár: 850 Ft körül

 

Lássuk a részleteket!

 

A forma

Letisztult, egyszerű. A toll felső része fém, alsó műanyag burkolatú, az egész toll egy ívben keskenyedik a csúcs felé. Nincs kialakítva egy fix fogáspont rajta- mindenki ott ragadja meg, ahol neki kényelmes. Ugyan, ha izzad az ember keze, írás közben fokozatosan csúszhat az ujj a toll csúcsa felé... Párnázás értelemszerűen nincs rajta, csak a puszta, kemény, sima felületű műanyagot foghatjuk. Én eléggé görcsösen szoktam szorítani a tollat, így egyenes út vezet kb egy órán belül az ujjbegy környékén jelentkező fájdalomhoz, de itt szvsz bennem van a hiba.

Pozitívum, hogy újdonságként egy sor új, divatos színben is kapható a toll: saját tesztalanyom is egy matt neonzöld színű darab. A matt felület előnye, hogy nem lesz karcos, ellentétben klaszikus, fényes felületű társaival. Bár ez régen is csak egy darabig volt zavaró, amíg a sok karctól be nem mattult egészen az eszköz.

Betét

Saját betétje egy jó minőségű acélheggyel szerelt, nagytartályos fémbetét. Nagyon sokáig húzza, egyenletes a tintakiosztás, csak a végefelé, mikor már nagyon bekopott, hajlamos icipici pacázásra.

Az eredeti betét ára 400 Ft körül mozog, de nem érdemes az óccó megoldást választani, mert rettenetesen folyik...

Működés

Pofonegyszerű. A tetején lévő gombot nyomogatva lehet be- és kikapcsolni a tollat. nagyszerűen lehet csattogtatni. :)

Írás


Szép vékonyan fog. Egyes betéteknek kell egy kis bejáratódás, amíg teljes erejükből húzzák a tintacsíkot. Megbízható, nem szakad félbe a tintaosztás, szépen lehet vele kanyarítani a betűket. Kiváló a tollal írás készségének elsajátításához. vastagsága valahol 0,7 mm körül van, ami szerintem ideálisnak mondható.

Persze, mint minden golyóstoll, ez is csúszik a papíron, szépírásversenyre inkább töltőtollat...

Értékelés


Forma *** (4)

Ergonómia ** (2)

Íráskép **** (4)

Megbízhatóság ***** (5)

Ár ** (elég drága)

Ár/érték arány: **** (4)

Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki szereti. Viccet félretéve, tényleg bárkinek, aki egy egyszerű, végtelenül megbízható és kb. elnyűhetetlen tollat szeretne.

 

UPDATE: A Hungaropen által gyártott Pax golyóstoll 2017-es ára 1000-1200 Ft között mozog, a betét ára 5-800 Ft között. 

A Parker által gyártott hasonló kivitel ára még magasabb. 

Van az Ico által gyártott "Pax jellegű" modell kb 3-400 Ft-ért, de az borzalmas. Elromlik, szétesik, a betét folyik...

A bejegyzés trackback címe:

https://legios.blog.hu/api/trackback/id/tr514797593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása